Quantcast
Channel: Safe-sex
Viewing all articles
Browse latest Browse all 129

30 עובדות על גלולות למניעת הריון

$
0
0
  1. הגלולה נכנסה לחיינו ושינתה את פני האנושות בצורה כה פופולרית בשנות ה-60, לאחר שד"ר גרגורי פינקוס (זה באמת השם!), פגש את ראש התנועה לתכנון ילודה בארה"ב, גב' מרגרט סנגר (אחות במקצועה ואקטיביסטית) והפך את הגלולה מרעיון למוצר.
  2. הגלולה שינתה חייהן של נשים רבות והפכה עם השנים מנושא לדיון הקשור לפריון ובריאות לנושא חברתי, פוליטי, מוסרי, דתי ו… פמיניסטי.
  3. כ30% מהנשים בישראל נוטלות גלולות למניעת הריון.
  4. הגלולה מורכבת משני הורמונים: אסטרוגן ופרוגרסטרון. הורמונים אלא נמצאים בגוף האישה באופן טבעי וקשורים למערך הפוריות. כאשר המינון שלהם בגוף משתנה ועולה הם עלולים למנוע היווצרות הריון. וזה בדיוק מה שהגלולה עושה. כך היא מונעת הריון. הגלולה מונעת מהגוף לבייץ וגם מונעת מרירית הרחם לאפשר לעובר להשתרש.
  5. בניגוד לקונדום אשר מונע הריון משום שהוא יוצר מחיצה ומונע מהזרע להגיע אל הביצית, הגלולות מונעת את הביוץ. יחד עם זאת בניגוד לקונדום, שיכול להגן על שני בני הזוג גם ממחלות מין ואיידס, הגלולה אינה יכולה לעשות כן, היא רק מונעת הריון. לכן למי שנוטלת גלולות מומלץ לקיים יחסי מין גם עם קונדום, עד שבני הזוג יודעים בוודאות שאינם יכולים להדביק או להידבק אחד מהשנ/יה. למידע נוסף בנושא הקליקי כאן.
  6. כיום, ניתן למצוא בעולם ואף בישראל כמה סוגי גלולות. משולבות –  אשר מכילות אסטרוגן ופרוגרסטרון מלאכותי (כמו יסמין ויאז) וגלולות מבוססות פרוגרסטרון בלבד (כמו סרוזט). לכל סוג יתרונות וחסרונות וכדאי מאד לקרוא בנושא לפני שמתחילים להשתמש.
  7. ישנם יותר מעשרה סוגי גלולות בישראל, המכילים הורמונים שונים במינונים שונים. את כולם ניתן לרכוש רק עם מרשם רופא.
  8. לגלולות יש 99.9 אחוזי הצלחה במניעת הריון– אולם הצלחתן תלויה ורק ביכולת שלך ליטול אותן בעקביות על פי הוראות הרופא. אם לא תעקבי אחר ההוראות הסיכויים יורדים ל92% בלבד. היום יש לא מעט דרכים טכנולוגיות שיזכירו לך מתי ליטול גלולה, אך אם את יודעת שאת נוטה להיות שכחנית תמשיכי להגן על עצמך גם עם קונדום.
  9. נטילה של גלולות יכולה לעיתים להביא לתופעות לוואי כגון: ירידה בחשק המיני, כאבים בחדירה, יובש בנרתיק, רגישות קלה או תחושת גודש בחזה, תחושת נפיחות, בחילות, סחרחורת, כאב ראש. במידה והתופעות קשות יש ללכת לרופא – יתכן וצריך להחליף את סוג הגלולה.
  10. כל גלולה משפיעה אחרת על כל אישה. במידה וחברתך סבלה מתופעות לוואי מגלולה מסויימת אין זה אומר כי את תסבלי מהן.ולעיתים החלפת סוג הגלולה פותר את כל הבעיה.
  11. ברוב סוגי הגלולות, אם לקחת את הגלולה הראשונה שלך ביום הראשון של המחזור את מוגנת ויכולה לקיים יחסי מין כבר מאותו יום. אם לקחת אותה ביום אחר, היא תתחיל להגן עליך רק אחרי שבועיים מיום הגלולה הראשונה. אם את לוקחת גלולות של 21 יום, כלומר יש לך שבוע של הפסקה ללא גלולות, את מוגנת גם בשבוע זה. בכל אופן עקבי היטב אחר הוראות הרופא, לכל גלולה הוראות שימוש שונות. אל תראי בכתוב לעיל כהמלצה רפואית.
  12. במידה ושכחת גלולה, ולא עברו 12 שעות ממועד הנטילה, טלי אותה מיד והסירי דאגה מליבך, את עדיין מוגנת.
  13. במידה ושכחת גלולה ועברו 12 שעות ויותר ממועד הנטילה, טלי אותה מיד והשתמשי גם בקונדום בשבועיים הקרובים, כי מעתה אינך מוגנת.
  14. שכחת שתיים ברצף ? ניתן "להשלים" עד 2 גלולות. לדוגמה: נשכחו הגלולות של שישי + שבת. ביום א' יש ליטול את הגלולה של שישי + שבת (בהפרש של 6 שעות זו מזו), וביום שני את הגלולה של ראשון + שני (בהפרש של 6 שעות זו מזו). שוב, אינך מוגנת ועלייך להשתמש גם בקונדום בשבועיים הקרובים. כל  "פספוס" או איחור בנטילת גלולה יכולה להביא לדימומים גם באמצע החפיסה.
  15. במידה ושכחת גלולה בשבועיים הראשונים של החפיסה, וקיימת יחסי מין של חדירה יומיים לפני או אחרי, מוטב להשתמש בגלולת חירום למניעת הריון. את נמצאת למעשה במצב שבו קיימת יחסים לא מוגנים ואת עלולה להיכנס להריון.
  16. אם הקאת או שלשלת תוך שעתיים מנטילת הגלולות, ייתכן והגלולה לא נספגה. בהקאה חד פעמית: טלי גלולה חדשה מיד כשאת חשה בטוב. בשלשול / הקאה המתמשכים יותר מ24 שעות פני לרופא להתייעצות.
  17. אם את נוטלת אנטיביוטיקה, יש לשאול את הרופא האם היא משפיעה על ספיגת הגלולות. רוב סוגי האנטיביוטיקה לא משפיעים, אך יתכן ואת נוטלת סוג אשר מפחית את יעילות הגלולה. ייתכן וניתן לשנות את האנטיביוטיקה ולפעמים יש צורך להשתמש גם בקונדום.
  18. מעבר למניעת הריון הגלולה מסייעת בעוד תחומים: היא נחשבת כמקטינה את הסיכון לחלות בסרטן הרחם והשחלות, היא מסייעת בהסדרת הווסת, היא מפחיתה כאבים ודימום בזמן הווסת, היא מפחיתה חצ'קונים (אקנה) ושיעור בגוף.
  19. הגלולה היא תרופה לכל דבר ! לכן אסור ליטול אותה בלי מרשם, או ליטול אותה שלא לפי הוראות הרופא. אם קיבלת מרשם – אל תעבירי אותו לחברה.
  20. גלולות למניעת הריון לא מתאימות לכל אישה ! לכן חובה להיוועץ עם רופא לפני שתיטלי אותן. בזמן השיחה עימו ספרי לו על כל ההיסטוריה הרפואית שלך ושל משפחתך. אם אינך יודעת לענות על כל השאלות שלו, רשמי אותן ועני לו בפגישה הבאה. את עשוייה  לסכן את עצמך אם לא תמסרי את כל המידע הרפואי הרלוונטי לרופא ואם לא תתעקשי לקבל מהרופא את כל המידע אודות תופעות הלוואי והסיכונים בנטילת הורמונים על בסיס יומי.
  21. מי לא יכולה לקחת גלולות ? נשים הסובלות ממיגרנות וממיגרנות הפוגעות בתפקודי הראייה (אאורה), נשים שיש להם בעיות בתפקודי קרישת דם, נשים הסובלות ממשקל עודף, חולות במחלת לב, סוכרת, בעיות בכבד ובכיס המרה, נשים שיש חשש שהן כבר בהריון, נשים שחולות בסרטן השד או היו חולות בסרטן השד בחמש שנים האחרונות.
  22. נטילת גלולות טרם קבלת הוסת הראשונה אינה מומלצת כי היא עלולה לפגוע בהתפתחות.
  23. תופעות לוואי אשר מצריכות פניה מידית לרופא : כאבי ראש עזים כמו מגרנות, כאבים עזים ברגליים קשיי נשימה, הפרעות בראייה, סחרחורות קשות או עילפון.
  24. נטילת גלולות מלווה בעלייה קטנה בסיכון להיות מאובחנת כחולה בסרטן השד  
  25. עישון מגדיל באופן משמעותי את הסיכוי לתופעות לוואי מסכנות חיים בנטילת גלולות. על כן, אם את מעשנת את חייבת לציין זאת בפני הרופא שלך. גלולות אינן מומלצות לנשים מעשנות, בעיקר אחרי גיל 30.
  26. הסיבה לקבלת מרשם לגלולות רק אחת לשלושה חודשים היא כדי שהרופא שלך יראה אותך וישמע אותך אחת לכמה זמן. את לא חייבת להיבדק בכל ביקור אצל הרופא, אך מומלץ להיבדק אצל גניקולוג לפחות אחת לשנה.
  27. מעוניינת להפסיק לקחת גלולות ? טלי את כל הקופסה ואל תתחילי אחת חדשה, אל תפסיקי באמצע.
  28. האם כדאי מידי פעם לקחת חופש מהגלולות ? הרופאים ממליצים שלא, כדי לא לבלבל את הגוף. מחקרים מראים כי הגלולות לא פוגעות בפוריות האישה, לכן הרצף יכול להישמר.
  29. גלולת מניעה לשעת חירוםכשמה כן היא. אם במהלך קיום יחסי מין נקרע הקונדום, או כל אמצעי מניעה אחר כשל, ניתן ליטול אותה באופן חד פעמי תוך 72 שעות מקיום יחסי המין. אם את מעל גיל 16 את יכולה לקנות אותה ללא מרשם. ככל שנוטלים את הגלולה מוקדם יותר כך יעילותה עולה. יש להשתמש בתרופה זו רק כאמצעי חירום ולא באופן קבוע. תופעות לוואי עשויות להיות: בחילה, כאב ראש, דימומים בין הוסת, כאב בטן, רגישות בחזה, סחרחורות. אם הקאת 3 שעות אחרי שנטלת את הגלולה, יעילותה מוטלת בספק. למי הגלולה לא מתאימה? לחולות כבד ומחלת הפורפוריה. גלולת לשעת חירום לא מונעת הדבקות במחלות מין ואיידס.
  30. שוויון בנטל – עד כה הומצאה גלולה למניעת הריון רק לנשים, לגברים טרם הומצאה אחת. לפי ראיון שנתן ממציא הגלולה ד"ר פינקוס לעיתון "הארץ" ב2013 זה כנראה לא יקרה לעולם, משום שזה לא כלכלי לחברות התרופות. נשמע ציני ומבאס אבל אנחנו נשאר אופטימיות ונקווה שזה עוד יקרה.

 

הפוסט 30 עובדות על גלולות למניעת הריון הופיע ראשון בSafe-sex


Viewing all articles
Browse latest Browse all 129