PrEP – טיפול מונע הידבקות ב HIV/איידס, טרום חשיפתי
בשנת 2015 נבדקו במרפאת לוינסקי 2792 אנשים, מתוכם אותרו 17 נשאי HIV. בשנת 2016, בין החודשים ינואר לנובמבר, אותרו 17 נשאים נוספים מתוך 2421 אנשים שנבדקו. השנה עדיין לא הסתיימה ואנחנו כבר מזהים מגמה של עלייה בשיעור הנשאים המתגלים במרפאה.
בדומה למתרחש במדינות מערביות רבות, גם אצלנו חושבים אנשי המקצוע בתחום האיידס על מקומו של ה PrEP בתוך מכלול הכלים הקיימים להתמודדות עם התפשטות נגיף ה- HIV. טיפול זה עדיין לא רשום בישראל ואינו קיים בסל התרופות. אבל לפני שנצעק גוועאלד! עולות שאלות שמחייבות התייחסות כמו:
האם יש סיכונים בנטילת ה PrEP?
האם PrEP מתאים לכולם?
האם הכנסתו לסל התרופות באמת תקטין את מספר הנשאים החדשים?
מה בין PrEP לבין שימוש בקונדום?
אל שאלות אלו ואחרות ננסה להתייחס כאן. אנחנו מזמינים אתכם/ן לכתוב לנו ולהרחיב יחד את השיח בנושא.
ראשית נבהיר מהו PrEP וכיצד יש ליטול אותו
PrEP הוא טיפול מניעתי טרום חשיפה Pre Exposure Prophylaxis . הכוונה היא לתרופה בשם TRUVADA הנלקחת באופן סדיר, מדי יום ואמורה למנוע הדבקה ב-HIV בשילוב עם שימוש קבוע בקונדום.
כשהאיידס פרץ לתודעת העולם המערבי בשנות השמונים, אף אחד לא דמיין שיום אחד יהיה טיפול שכזה, שיוכל לשנות את חייהם של רבבות אנשים, ואפשר יהיה לומר, הללויה! יחד עם זאת, חשוב מאוד לדעת שהטיפול אינו יעיל אם לא לוקחים אותו באופן סדיר.
אסור להתעלם מסיכוני ה- PrEP
מדובר בטיפול תרופתי הניתן לאנשים בריאים, ולו תופעות לוואי שונות החל מפגיעה בכבד ובכליות ועד למחלות קשות. זה לא אקמול או אופטלגין שמורידים עם הצ'ייסר הראשון ביום חמישי כדי להימנע מהאנג אובר למחרת…
חלוקת ה- PrEP דרך קופות החולים
בואו נסתכל לרגע על התמונה הרחבה וננסה לחשוב כמה צעדים קדימה. נניח שהטיפול המונע (PrEP) יחולק על ידי קופת החולים לאנשים המתאימים. האם חלוקת הטיפול למבוטחי קופות החולים, באמת עשויה להועיל? ומה עם אוכלוסיות שלא יוכלו לעמוד בטיפול, וייטלו את התרופה באופן לא סדיר? כיום עיקר הנשאים החדשים שהתגלו במרפאת לוינסקי מגיעים ממדינות אנדמיות (אפריקה וברית המועצות לשעבר) בהן שיעור הנשאות ל HIV הינו גבוה. כמו כן, מבין האנשים המתגלים חיוביים ל HIV בולט גם מקומם של הגברים המקיימים יחסי מין בלתי מוגנים עם גברים (MSM). מרבית הנשאים החדשים המתגלים במרפאה משתייכים לקבוצות באוכלוסייה אשר אין להן גישה לטיפולים תרופתיים קבועים או לאוכלוסיות שמתקשות לדבוק במשטר תרופתי קבוע. מתן PrEP לכלל האוכלוסייה המטופלת בקופות החולים עשוי להחמיץ את הא/נשים הללו, אשר מוצאים את עצמם מודרים משירותי בריאות ולכן אין להם גישה לטיפולים תרופתיים שמוענקים על ידי קופות החולים. זו נקודה למחשבה לא?
אז למי אנחנו חושבים שהכי דחוף לתת PrEP?
לאוכלוסייה שנמצאת בסיכון גבוה להדבקה. כלומר, בני ובנות זוג של נשאי HIV שאינם נמצאים כיום בטיפול או שאינם דובקים בטיפול התרופתי שניתן להם, לא/נשים בזנות, לאנשים שמוצאים עצמם קורבן לפגיעות מיניות שוב ושוב, לאנשים שבעברם הרפואי פניות מרובות למיון והזדקקות לטיפולים מונעים לאחר חשיפה (PEP), וכן לאנשים שמסיבות שונות לא משתמשים בקונדום ועל כן נדבקים מעת לעת במחלות מין.
PrEP ושימוש בקונדום
הטיפול המונע (PrEP) אמור למנוע הדבקה ב-HIV בשילוב עם שימוש קבוע בקונדום. אך האם הטיפול המונע עלול להפחית את השימוש בקונדום? לדאבוננו כן. רבים מהפונים למרפאה אשר נוטלים PrEP (רוכשים אותו עצמאית בחו"ל) נמנעים משימוש בקונדום, מתוך הנחה שלקיחת הטיפול מונעת לחלוטין הדבקה ב HIV. דבר זה אינו נכון, וכבר דווחו מספר מקרים ברחבי העולם של גברים שנדבקו ב-HIV עמיד ל- PrEP. זה אומנם נדיר אבל צריך להיות מודעים לזה. מעבר לסיכון הזה, גם אם אינו גבוה, מי שנוטלים PrEP ומוותרים על קונדום, מעמידים עצמם בסיכון גבוה להידבקות במחלות אחרות שעוברות במין כמו זיבה, כלמידיה או עגבת.
חשוב לזכור שקונדום אינו מגן עלינו רק מפני HIV/AIDS, אלא גם מפני מחלות מין. ירידה בשימוש בקונדום תעלה את מספר הנדבקים במחלות מין, ופה אנחנו חייבים בהחלט לזעוק – גוועאלד!
מה אנחנו מציעים?
לשלב בין חלוקת הטיפול המונע לאוכלוסיות בסיכון מוגבר לבין תכנית חינוך להתנהגות מינית נבונה.
צוות קו הייעוץ, האתר, הפורום והצוותים שלנו ב ASK עומדים לרשותכם/ן ומאחלים לכם/ן בריאות ואהבה (:
הפוסט בואו נדבר על PrEP הופיע ראשון בSafe-sex